Pstrąg źródło kwasów Omega 3

omega3Ryby uzupełniają naszą dietę w elementy i składniki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, a szczególnie ważne są dla rozwoju naszych pociech.
W odróżnieniu od mięsa zwierząt hodowlanych, w rybach, oprócz kwasów nasyconych występują kwasy nienasycone, w tym kwasy Omega 3, które spowalniają proces starzenia komórek. Sprzyjają one wzmocnieniu odporności i mogą zapobiegać rozwojowi chorób cywilizacyjnych - nadciśnienia, miażdżycy i chorób układu krążenia. Efekt ten zaobserwowano w krajach, gdzie głównym punktem jadłospisu są ryby i owoce morza. Co więcej, jedzenie ryb powinno stanowić rodzaj profilaktyki antynowotworowej (zwłaszcza w przypadku raka piersi, okrężnicy i prostaty) i antyzawałowej. Wystarczy zjeść około 150 g pstrąga, aby zapewnić sobie dzienną dawkę kwasów Omega 3. Najwięcej cennych składników odżywczych zachowują ryby pieczone i gotowane na parze.

Zawartość kwasów Omega 3 w rybach związana jest ze środowiskiem bytowania, oraz z ich dietą. Największe stężenie kwasów omega3 posiadają zimnolubne drapieżne ryby słonowodne, do których należy pstrąg. Co prawda pstrąg jest rybą dwuśrodowiskową, żyjącą zarówno w wodach słodkich jak i słonych, ale w naszym kraju na nasze stoły trafia głównie z hodowli opartych na tzw wodzie słodkiej. Głównym składnikiem pasz dla pstrąga hodowlanego jest mączka rybna pozyskiwana ze słonowodnych i zimnolubnych ryb, co powoduje, że mają one wyższą zawartość kwasów omega 3 niż ich odpowiedniki żyjące w naturze.

Powody dla których powinniśmy jeść ryby

Przeciętny Polak zjada o połowę mniej ryb niż pozostali mieszkańcy Unii Europejskiej. Zapoznaj się z powodami, dlaczego powinniśmy zmienić przyzwyczajenia.

Ryby zmniejszają ryzyko nowotworów. Dieta bogata w ryby jest zalecana przede wszystkim osobom zagrożonym nowotworami. Według badań kwasy Omega 3 powstrzymują rozwój komórek nowotworowych m.in. prostaty, piersi, jelita grubego i płuc oraz wzmacniają układ odpornościowy.

Powodują wygładzanie cery. Kwas Omega 3 zawarty w rybach oraz witaminy A i E, pozytywnie wpływają na zdrowie skóry, utrzymując jej młodszy wygląd.

Wspomagają rozwój dziecka. Kwasy tłuszczowe przenikające w okresie ciąży z pokarmu matki do organizmu płodu lub podczas laktacji do matczynego mleka, a wraz z nim do organizmu naszych pociech, wywierają korzystny wpływ na rozwijający się mózg dziecka. Badania wykazują, że dzieci matek spożywających w czasie ciąży mniej niż 350 g ryb tygodniowo częściej trafiały do grupy uczniów o najmniejszych zdolnościach werbalnych niż dzieci kobiet, które jadły więcej ryb. Dzieci matek spożywających odpowiednie porcje tygodniowe ryb mają mniejsze problemy w komunikowaniu się z rówieśnikami, oraz większy iloraz inteligencji.

Poprawiają wzrok. Kwasy Omega 3 korzystnie zapobiegają chorobom oczu. Kwasy Omega 3 odgrywają ważną rolę jako składnik budowy błon komórkowych, między innymi w układzie nerwowym oka.

Są źródłem łatwo przyswajalnego białka. Białka ryb są bogate w aminokwasy egzogenne i mają bardzo wysoką wartość odżywczą. Niewielka ilość tkanki łącznej w rybach podwyższa strawność i przyswajalność białka w organizmie, która wynosi 97% (Przyswajalność białka pochodzącego z mięsa wynosi 70-80%).

Korzystnie wpływają na nasz mózg poprawiając zdolności umysłowe i pamięć. Dzieci, których dieta została wzbogacona kwasami Omega 3, w osiągały szybszy postęp w nauce w porównaniu z rówieśnikami. Zaobserwowano poprawę pamięci i koncentracji. Dieta obfita w ryby zwiększa ilość substancji szarej w korze mózgu.

Mają właściwości przeciwzapalne. Ryby zmniejszają ryzyko takich chorób jak: miażdżyca, arytmia serca, udar mózgu i schorzenia reumatologiczne. Mają pozytywny wpływ na układ krwionośny, obniżając ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu oraz zmniejszając ryzyko powstawania zakrzepów żylnych. Spożywanie ryb łososiowatych, do których należy pstrąg zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób serca i może przedłużyć życie.

Działają antydepresyjnie. Kwasy Omega 3 zawarte w rybach mają ogromny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego mózgu i stan emocjonalny. 

Zapobiegają anemii. Przyczynia się do tego bogactwo witamin i minerałów zawartych w mięsie ryb: witaminy A i D, B1, B2, B6, B12 oraz PP, żelazo, fosfor, selen, magnez, wapń i jod.

Zmniejszają ryzyko i łagodzą skutki astmy. Młodzież, której dieta jest bardziej uboga w kwasy Omega 3 zazwyczaj ma mniej wydolne płuca i jest bardziej narażona na występowanie przewlekłego zapalenia oskrzeli i astmy.

Zapobiegają starczej demencji. Okazuje się, że demencja starcza znacznie rzadziej występuje u osób, których dieta zawierała ryby i owoce morza.